This extension to an existing dwelling is located toward the south of the site. The extension sets back to one side to form a new north facing courtyard to the new living area, while allowing the heritage building to retain its own identity. The two storey extension sits as part of the canopy of trees to the adjacent park, providing a unique view amongst the tree tops in the dense urban area.  The existing simple entry is continued as a direct path to the rear stair and through the house where interior and exterior spaces link to the journey. The experience of this journey is highlighted by elements of display, supporting the house as a gallery for the client’s extensive collection.

This project was shortlisted in 2012 for both the Port Philip City Design & Development Awards and the Melbourne Design Awards.

Photography: © Sebastian Gollings